De Tunesische terrorist Anis Amri is na de bloedige aanslag in Berlijn mogelijk via Nederland naar Italië gereisd.
Dit meldt de Italiaanse krant La Repubblica woensdag. Amri werd 23 december door de Italiaanse politie doodgeschoten, enkele dagen nadat hij op 19 december in Berlijn met terroristische motieven op een menigte was ingereden.
De krant stelt dat Italiaanse onderzoekers in de bagage van Amri een telefoon met bijzondere simkaarten hebben gevonden.
De kaarten zijn tijdens een reclameactie van een telecommunicatiebedrijf uitsluitend in Nederland uitgedeeld van 20 tot 22 december.Dat gebeurde exclusief in Breda, Nijmegen en Zwolle.
Volgens Franse media is Amri via Amsterdam naar het Franse Lyon gereisd. Vanaf station Amsterdam Sloterdijk zou hij de bus richting Frankrijk hebben gepakt.
Eerder werd er al bewijs gevonden dat hij in Lyon de trein naar Milaan pakte, waar hij uiteindelijk werd neergeschoten bij een routinecontrole van de politie.
Het Landelijk Parket laat weten dat de politie onderzoekt of Amri daadwerkelijk via Nederland is gereisd. Het Openbaar Ministerie wil verder geen mededelingen over de kwestie doen.
Debat in Tweede Kamer
Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer met spoed terugkomt van reces omdat de vermoedelijke dader Anis Amri na de aanslag in Berlijn mogelijk via Nederland is gereisd. De PVV-leider heeft de andere fractievoorzitters geschreven met dat verzoek.
Wilders wil met premier Mark Rutte debatteren over de kwestie. Hij schrijft dat, als de mediaberichten kloppen, de grenzen zo lek als een mandje zijn en ons land groot gevaar loopt.
Brandstichting in Italië
Italië was geen onbekend terrein voor Amri. Hij verliet Tunesië na de revolutie in 2011 en woonde vervolgens in Italië. Volgens Italiaanse media heeft hij in de gevangenis gezeten voor brandstichting in een school.
Hij kwam in juli 2015 in Duitsland, onder meer in het plaatsje Emmerik, vlakbij Nederland. Uiteindelijk werd zijn asielaanvraag afgelopen juni afgewezen. Maar zijn uitzetting liep vast in de bureaucratie, omdat Tunesië lang ontkende dat hij burger van dat land was.